Het centrum van Montpellier

Ontdek het charmante en veelzijdige Montpellier

Ben je op zoek naar een weekendje weg in Zuid-Frankrijk? Overweeg dan eens de Zuid-Franse stad Montpellier! Deze zonnige en groene studentenstad in de Hérault ligt vlak bij de Middellandse Zee. Een ideale bestemming voor een verblijf van een dag of drie. In deze levendige stad hoef je je zeker niet te vervelen want er zijn vele bijzondere en afwisselende bezienswaardigheden te bezichtigen of te bezoeken. 

De postmoderne wijk Antigone van de beroemde architect Ricardo Bofill is een aanrader. Of het bijzonder gewaagde gebouw L’Arbre Blanc van Sou Fujimoto. Bewonder de vele fraaie planten in de Jardin des Plants één van de oudste botanische tuinen van Frankrijk.

Geniet van het prachtige uitzicht vanaf Chateau d’Eau op de stad. Je bent vanuit deze lokatie ook een schitterend zicht op de bergen en zelfs de zee. Een bezoek aan de Kathedraal van Montpellier (zie foto hierboven) is ook de moeite waard. Het gotische gebouw dateert uit de 14e eeuw en trekt jaarlijks vele toeristen.

De postmoderne wijk Antigone

Om even te chillen na een wandeling in het oude centrum van Montpellier hoef je niet ver te zoeken. Er zijn talloze gezellige terrasjes en hippe restaurants voor een smakelijke lunch of drankje. Als je even rustig wilt relaxen in alle rust kan dat in één van de vele parken in deze stad.   

Hoe het beste te reizen naar Montpellier?

Voor een kort verblijf van een aantal dagen of een midweek in deze zuidelijke stad, kan ik je een reis per vliegtuig of de trein aanbevelen. De stad is namelijk goed en snel te bereiken met het vliegtuig. Er wordt dagelijks gevlogen en het is maar slechts 2 uur vliegen en je waan jezelf al helemaal in Mediterrane sferen. Op slechts 10 kilometer van deze charmante stad ligt de luchthaven Montpellier Méditerrané.

Een goed alternatief is een reis met de trein naar Montpellier. Door te reizen met de Thalys en de TGV sta je 9 uur later op het station Montpellier Saint-Roch. Je dient dan wel op te stappen op Schiphol of Rotterdam Centraal Station.

Wat is er te doen in het centrum van Montpellier?

Een ideale stad voor een lang weekend flaneren in het gezellige centrum. Lekker dwalen door de wirwar van straatjes en de gezellige pleintjes. Afgewisseld met sfeervolle oude herenhuizen. Place de la Comédie is een druk en bruisend plein waar vele straatartiesten hun bijzondere kunsten vertonen. 

Aan leuke winkeltjes met allerlei lokale streekproducten geen gebrek. Je hebt in het oude centrum op Rue de l’Herberie de overdekte versmarkt Les Halles Castellanes. Kun je niet wachten? Laat je verrassen door de plaatselijke mediterrane keuken met lekkere vlees- of visgerechten! 

In Montpellier centrum vind je een aantal bijzondere gebouwen die zeker de moeite waard zijn om te bewonderen. Een Indrukwekkend complex is de westelijk gelegen Promenade du Peyrou. Je hebt een mooie doorkijk op dit fraai aangelegde plein als je via de 17e eeuwse Arc de Triomphe loopt. Het plein en standbeeld zijn aangelegd ter ere van de Franse koning Lodewijk de XIV.

de Trois Graces fontein

Het is een aanrader om ook het plein op te wandelen richting het Chateau d’Eau aan het eind van het plein. Deze watertoren en het bijhorende negen kilometer lange aquaduct Saint-Clément was tot de 20e eeuw de enige voorziening van drinkwater in de stad. Je wordt beloond op het bovenste terras van deze monumentale watertoren met een weids uitzicht op de stad. Op een zonnige en heldere dag kun je zelfs de bergtoppen van het natuurpark de Cevennen zien.

Ten noorden van de promenade ligt de Jardin des Plantes. Deze historische botanische tuin is al in 1593 aangelegd en heeft inmiddels een verzameling van bijna 3.000 verschillende plantensoorten.

Je hebt een aantal interessante musea in de stad. Musée Fabre is het bekendste museum van Montpellier. In meerdere zalen reis je door verschillende periodes langs een prachtige vaste collectie kunstwerken. Met werk van beroemde Hollandse en Vlaamse meesters zoals Rubens en Breughel. Daarnaast zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen.

Liefhebber van moderne architectuur?

Neem dan een kijkje in de postmoderne wijk Antigone tussen het oude centrum en de rivier de Lez. Het complex L’Abre Blanc aan de overkant van de rivier is zeker een blikvanger in deze stad en een absolute must-see. Op de bovenste verdieping van dit 17 verdieping tellende unieke gebouw, kun je op het terras van de bar onder het genot van een drankje het adembenemende uitzicht in je opnemen. Wil je daar eten dan is het noodzakelijk om te reserveren. 

Als je op zoek naar een leuke attractie voor het hele gezin in Montpellier dan is het Planet Ocean Montpellier een aanrader. Niet alleen de kinderen zullen hun ogen uitkijken! In dit indrukwekkende aquarium kun je onder andere haaien van dichtbij bewonderen. Er zijn veel kindvriendelijke en leerzame activiteiten. De simulator van het schip in de storm is een aanrader! Het Planet Ocean Montpellier is aan de rand van Montpellier gelegen in winkelcentrum Odysseum.

Planet Ocean Montpellier

Overnachten in Montpellier

Verspreid over de stad heb je een ruim aanbod aan verzorgde hotels in verschillende prijsklassen. Een groot deel bevindt zich niet al te ver van het oude centrum. Onze aanraders zijn het Grand Hôtel du Midi Montpellier. Dit goede 4 sterren hotel is centraal gelegen in het historische centrum en op korte afstand van de Trois Graces fontein, de winkels en restaurants.

Hotel du Palais Montpellier is ook gelegen in het centrum van Montpellier. Vanuit dit sfeervolle hotel is alles op korte loopafstand te bereiken. Het hotel is gevestigd in een schitterende historisch gebouw van 200 jaar oud en beschikt over een sfeervol en schaduwrijk terras. De kamers zijn volledig uitgerust en van alle gemakken voorzien. Het treinstation ligt op ongeveer 1 kilometer afstand. De luchthaven Montpellier – Méditerranée bevindt zich een kleine 10 kilometer van het hotel.

Grand Midi Hotel

Het oude centrum van Montpellier met de auto?

Als je van plan bent om met je eigen of huurauto het centrum van Montpellier te bezoeken is dat sterk af te raden. Het handigste is om gebruik te maken van één van de parkeergarages aan de rand van het centrum van de stad. De bruisende historische binnenstad is namelijk nagenoeg autovrij.

Het strand van Montpellier 

Als je behoefte hebt om even uit te waaien op het strand? Dan is er op een kleine 20 kilometer van het centrum van Montpellier het uitgestrekte Plage Le Petit Travers. Het is een kort strand, zodat je snel in het verfrissende water bent. Vooral voor gezinnen met kleine kinderen is het ook fijn dat je redelijk ver de zee in kan lopen voordat het diep wordt. Hou er wel rekening mee dat het vooral in het weekend drukker kan zijn in vergelijking met een doordeweekse dag aangezien dit aangename strand een populaire weekendbestemming is voor de lokale bevolking.

Montpellier….dan kan ik alleen zeggen dat deze stad me aangenaam verrast heeft. Het doet zeker niet onder aan de andere mooie steden zoals Nice, Toulon of Cannes. Montpellier heeft een prachtig compact centrum met een ideale mix van cultuur en uitgaansmogelijkheden op een goed beloopbare afstand. Een ideale stad om in een paar dagen te verkennen maar ook een mooie uitstap tijdens een verblijf aan de kust.

Ben je op nieuwsgierig naar de mooiste stranden in deze regio? Lees hier ons interessante blog over ‘de mooiste stranden van de Languedoc-Roussillon‘.

Categorie
Tags

Nog geen berichten geplaatst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *