Côte Vermeille

De Côte Vermeille is het meest Zuidelijk gelegen stukje Franse kust aan de Middellandse Zee. Het ligt ongeveer op 1350 kilometer afstand vanaf het midden van Nederland. Deze kleurrijke kuststreek ligt in het Franse departement Pyrénées-Orientales vlak bij de grens met Spanje. De regio is in de zomer de ideale plaats om vakantie te vieren door de mix van cultuur, de aangename Middellandse Zee temperatuur en de vele zonuren en natuurlijk niet te vergeten de aanwezigheid van charmante kustplaatsjes in deze regio. 

De Côte Vermeille begint bij de badplaats Argelès-sur-Mer tot het laatste kustdorp Cerbère voor de Spaans-Franse grens. Het Franse gedeelte van deze Catalaanse kuststreek is ongeveer 25 km lang. 

Vooral op het laatste stuk richting de Spaanse grens vanaf de kustplaats Collioure tref je tussen de rotsen fraaie baaitjes zoals Plage de Paulilles in de buurt van Port-Vendres. Aan de kustplaats Argelès-Sur-Mer ligt het uitgestrekte fijne zandstrand. Door de zeer milde golfslag kun je enkele meters van het verfrissende water liggen.

De temperatuur van het water is in vergelijking met de Atlantische Zee een stuk hoger en zorgt voor een aangename verkoeling. Zelfs in het begin van de avond is de temperatuur van het water uitnodigend voor een korte duik. 

Argelès-sur-Mer

De grootste kustplaats aan de Côte Vermeille is Argelès-sur-Mer. De plaats is eigenlijk opgesplitst in vier delen. Je hebt het zeer populaire Argelès Plage. Dit bruisende gedeelte van de plaats ligt vlak bij de boulevard met het twee en halve kilometer lange zandstrand met het heldere blauwe water van de Middellandse Zee. Er zijn langs de kust meerdere mogelijkheden om direct aan het strand te parkeren. Ondanks de relatief rustige zee is er overal toezicht van strandwachters. 

Ben je op zoek naar restaurant met een betaalbare en geschikte menukaart met verse producten voor het hele gezin in Argelès-sur-Mer? Dan is Le P’tit Bateau aan de boulevard een aanrader! De grootste kans om de lange rij wachtenden te vermijden is om iets vroeger te eten dan de Fransen, vooral in het hoogseizoen. In de haven heb je uiteraard ook nog een aantal charmante eetgelegenheden.

Het stand van Argelès-sur-Mer

Een heerlijke paella kan je eten bij restaurant Le P’tit Bateau aan de boulevard van Argelès-sur-Mer. Verder landinwaarts ligt het oude gedeelte Argelès-Village met een klein en rustig centrum rondom het centrale pleintje met een aantal winkeltjes en enkele eettentjes. 

Aan het einde van het zandstrand heb je Port Argelès met vele gezellige restaurantjes direct aan de haven. Aan het uiterste zuidelijke deel ligt het idyllische Le Racou met het gelijknamige strand.

Het meest levendige gedeelte ligt aan de Boulevard of er direct achter. Je hebt verschillende eettentjes en cafeetjes  omgeven door vele marktkraampjes geopend tot de late avond. 

Collioure

Mijn favoriete kustplaats van de Côte Vermeille is toch wel het kleurrijke Collioure. Een absolute must-See! Je zult zien waarom beroemde kunstenaars zoals Matisse door dit mooi bewaard gebleven havenplaatsje geïnspireerd werden. 

In het oude centrum van Collioure kun je wandelen door de smalle en omhooglopende straatjes. De gevels van de huizen zijn in allerlei frisse kleuren geschilderd. In dit levendige gedeelte heb je allerlei bijzondere winkels met karakteristieke streekproducten en leuke terrasjes. 

Op de boulevard du Boramar heb je vele terrasrestaurants met beschutting, direct aan het strand met zicht op de blauwe zee.

Aan het einde van de boulevard richting de kerk, kun je helemaal doorlopen naar het voormalige schiereilandje Ȋlot St-Vincent voor een mooi zicht op de baai, het imposante kasteel is omringd door de groene heuvels.

Kleurrijke straatjes in het oude centrum van Collioure

Het eeuwenoude maar nog steeds robuust uitziende Chȃteau Royal, tussen de strandjes, kun je van binnen bezichtigen. Tussen de kantelen op het bovenste plein van het kasteel herrijzen de bergen van het Albères massief in het achterland. 

De stranden van Collioure 

Er zijn in drie verschillende gezellige strandjes met fijne kiezelsteentjes in deze kustplaats. Door de beschutte ligging van de plaats is er geen golfslag. Het grootste strand ligt tussen de aanleghaven naast het kasteel en de Eglise Notre-Dame-des-Anges. 

Voor ruimere en meer uitgestrekte stranden zijn er genoeg alternatieven in de omgeving waaronder het strand van de badplaats Argelès-sur-Mer op ongeveer 10 kilometer rijden van Collioure. 

Een leuke dagtocht naar het meeste Zuidelijke gedeelte van de Côte Vermeille brengt je langs een aantal gezellige kustplaatsjes verscholen in baaien zoals Port-Vendres, Banyuls-sur-Mer en Cebère de laatste kustplaats voor de Frans-Spaanse grens. 

Wandelen langs de mooie kust van de Côte Vermeille

Door de unieke ligging een ideale omgeving voor wandelaars. Het glooiende landschap uitermate geschikt voor een wandeling met spectaculaire uitzichten.

Voor de ervaren wandelaar heb je een route naar de hoog op de heuvels gelegen Toren van Massane. Deze zevenhonderd jaar oude toren is nog steeds prominent in de omgeving aanwezig. De wandelroute van ongeveer 14 kilometer start in het gemeentepark de Valmy met een grote hoeveelheid verschillende bloemen en planten uit de streek. Het ligt even buiten het centrum van Argeles-sur-Mer. De tocht met behoorlijk wat hoogteverschil, wordt beloond met het zicht op de kilometerslange kuststrook die zich uitstrek tot aan het noordelijk gelegen St-Cyprien Plage, en natuurlijk ook de rijzende groene uitlopers van de Pyreneeën.

Tip: vertrek in de vroege ochtend. Neem genoeg te drinken mee en zorg voor voldoende  bescherming tegen de felle zon zeker in de zomermaanden.

Corniche Collioure

Ga je richting de zuidelijk gelegen plaatsen zoals Port-Vendres en Banyuls-sur-Mer. Neem dan met de auto vanuit Collioure de D114. Een mooi panoramapunt ligt ongeveer een kilometer buiten het centrum van Collioure

Fort Saint-Elme

Dit strategische fort ligt boven op één van de heuvels in de buurt van Collioure en is vanaf grote afstand al te zien. Er is parkeergelegenheid dichtbij het fort. Het fort is open voor publiek. Er wordt entreegeld gevraagd. Je hebt vanuit het hooggelegen fort een onvergetelijk uitzicht op de bijzondere kustlijn en het heuvelachtige achterland. In het fort is ook een wapenmuseum gevestigd.

Cap Béar en Cap Réderis

Deze twee hooggelegen kapen aan de Côte Vermeille zijn toegankelijk en staan garant van een weids uitzicht over de kustlijn. Je dient na het parkeren van de auto nog wel een stuk te lopen. 

Het Kathaarse vestingstad van Carcassonne

Leuke activiteiten voor het hele gezin

1. Haaien spotten in het ONIRIA Aquarium

Dit nieuwe aquarium in Canet-en-Roussillon beslaat bijna 3.500 m2. Ontdek het rijke onderwaterleven in 83 basins met meer dan 600 verschillende soorten. Het Aquarium ligt ongeveer op een half uur rijden vanaf Argelès-sur-Mer.

2. Flaneren in Perpignan

Maak kennis met de rijke historie in deze eeuwenoude zonnige Catalaanse kuststad op ongeveer half uur rijden van Argelès-sur-Mer.

3. Ontdek het middeleeuwse Carcassonne

Vanaf Argelès-sur-Mer ongeveer 1,5 uur rijden via de tolwegen rijst langs de A61 de eens machtige Kathaarse vestingstad op.

4. Laat je betoveren door Salvador Dali

In de Spaanse stad Figueres ligt het markante museum van deze bekende surrealistische kunstenaar. Je kunt vanuit Argelès-Village met de trein of met de auto via de Perthus bergpas. Reserveer hier online je tickets.

Ben je op nieuwsgierig naar de mooiste stranden in deze regio? Lees hier ons interessante blog over ‘de mooiste stranden van de Languedoc-Roussillon‘.

Tags

Nog geen berichten geplaatst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *